Repair Café

In het Repair Café kunnen kapotte spullen die anders zouden worden weggegooid een tweede leven krijgen. Er zitten in het Repair Café vrijwilligers van ‘t Gilde Haaksbergen klaar die (kleine) reparaties kunnen uitvoeren, zodat het gerepareerde artikel misschien nog een paar jaartjes mee kan. Hierbij valt te denken aan elektrische apparaten, speelgoed, klein meubilair en fietsen, waarbij in principe de reparatie binnen één uur geregeld moet zijn.

Door spullen te repareren hoeven ze niet te worden weggegooid en worden er niet onnodig grondstoffen verbruikt en verspild. Ze krijgen een tweede leven.
Door te repareren hoeven er (nog) geen nieuwe spullen te worden aangeschaft en dat scheelt in kosten en milieu. Dat is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met een laag inkomen.

De formule is eenvoudig. Kleine reparaties worden ter plekke door vrijwilligers uitgevoerd en zijn gratis. Te vervangen onderdelen zijn voor rekening van de klant. Deze schaft de onderdelen zelf aan, het liefst bij een plaatselijke winkelier. Denk hierbij aan Electro World Breukers of Het Onderdelenhuis of een van de andere technische leveranciers. Als het onderdeel er is kan het in het Repair Café worden gemonteerd. ‘Klanten’  worden in de gelegenheid gesteld een vrijwillige bijdrage in de fooienpot te deponeren. Dat is echter geen verplichting!

Initiatiefnemers

De ‘Lions Club Haaksbergen’ heeft in het kader van hun 25 jarig bestaan in 2014 een verzoek tot oprichting van een Repair Café bij ’t Gilde ingediend. Ingaande 2015 heeft ’t Gilde met een garantstelling van de Lions een Repair Café in de bibliotheek aan de Bouwmeester in Haaksbergen opgestart. Vanaf april 2016 is het Repair Café gevestigd in de hobbywerkplaats van ’t Gilde aan de Industriestraat 51 te Haaksbergen en is inmiddels onder de inwoners een begrip.

De organisatie heeft er voor gekozen om het Repair Café te organiseren op iedere 1e woensdagochtend van de maand van 9 tot 12 uur en elke 3e zaterdag van de maand van 9 tot 12 uur. Het moet gezien worden als een aanvulling op de Hobbywerkplaats van ‘t Gilde. Het levert tevens een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Mensen ontmoeten er  elkaar. In andere Repair Cafés in Nederland is de ervaring dat er verbanden ontstaan waar mensen elkaar helpen en over en weer klusjes voor elkaar opknappen. 

Er zijn vele Repair Cafés in Nederland. Ga daarvoor ook eens kijken op:

Repair Café Nederland.

Daar is ook nog meer achtergrond informatie te vinden.